Încercările dintre cele două războaie mondiale de a crea la Mizil un cadru adecvat, dezvoltării culturii și artei, se lovesc de ignoranța conducerii administrative a orașului, iar avântului de la sfârșitul secolului al XIX-lea îi luase locul goana după înavuțire a protipendadei orașului. Un singur cinematograf care era și teatru în același timp, cu 150 de locuri, nu putea satisface viața spirituală a unui oraș cu o populație de peste 7000 de locuitori.
În anii de după eliberare, vechiului cinematograf i se atașează noi instituții de cultură. În 1948 se organizează biblioteca orășenească și căminul cultural orășenesc. Spectacolele de teatru și estradă profesioniste, spectacole de amatori, activitatea desfășurată de bibliotecă și serbările în aer liber, vor schimba treptat viața spirituală a mizilenilor.
Începând din anul 1948, activitatea artistică de amatori condusă și îndrumată de Organizația de Partid și U.T.C. din oraș se înviorează, în special, prin atragerea tineretului muncitor și a celui școlar. Printre animatorii vieții artistice de amatori din această perioadă se va remarca învățătorul Lisagurschi Vasile, ca dirijor al corului căruia i se va alătura, începând din anu1 1950, și învățătorul Stoicescu Paul. Mai târziu vor fi antrenați o pleiadă întreagă de muncitori și intelectuali ai orașului, tineri și vârstnici, care vor pune bazele altor activități artistice de amatori: teatru, brigadă artistică de agitație, taraf de muzică populară, grupuri de recitatori și orchestră de muzică populară. Dintre activiștii culturali ai vieții artistice de amatori sunt demni de remarcat profesorii: Toma Macovei, Ioniță Pompiliu, Stan Petre și muncitorii: Tănase Ion, Ghețău Victor, Marcea Olimpia dar și alții.
În 1959 se înființează la Mizil Casa Orășenească de Cultură, care va desfășura o prodigioasă activitate. În 1960 se dă în folosință o sală de cinematograf nouă cu 400 de locuri și aparate de proiecție pe ecran lat, iar în 1968 se va pune la dispoziția activității cultural artistice și educative de masă un edificiu nou cu o sală de spectacole de 420 de locuri, sală pentru club și cercuri artistice.
În anii făuririi societății socialiste multilateral dezvoltate, viața culturală a orașului a înregistrat forme și dimensiuni noi. Activitățile cultural educative s-au diversificat: simpozioanele, expunerile, brigăzile științifice, întâlnirile cu conducători de partid și de stat, cu oameni de știință și artă au prins în sfera lor aproape de 40.000 de auditori, însumând peste 200 de acțiuni cultural educative.
La Casa Orășenească de Cultură activează o formație de cor cu 120 de membri, cu un bogat repertoriu din muzica corală clasică și contemporană, o formație de teatru de amatori, care în 1973 a prezentat în oraș și în alte localități din jur spectacole de teatru cu piesa Omul care a văzut moartea de Victor Eftimiu, piesa Nik-Kic și Unchiu1 nostru din Jamaica, o formație de muzică populară și ușoară, grup de recitatori și formație de dansuri populare. Acestor formații artistice de amatori li se adaugă alte formații ale Cluburilor Uzinei Mecanice, Fabricii de mobilă și tapițerii și a Întreprinderii comerciale teritoriale.
Formațiile artistice de amatori din oraș și cele profesioniste au prezentat în 1973–1974 peste 60 de spectacole la care au participat circa 25.000 de spectatori.
Cursurile Universității Populare sunt frecventate de peste l50 de muncitori și salariați din întreprinderile și instituțiile orașului. Cabinetul de științe sociale, organizat în 1972 pune la dispoziția oamenilor muncii din oraș o variată gamă de tipărituri social-politice, expoziții și grafice ce înfățișează politica Partidului Comunist Român de edificare a societății socialiste multilateral dezvoltate în Romania.
Dintre tradițiile folclorice, specifice zonei geografice în care este așezat Mizilul, se mai păstrează și astăzi: plugușorul, sorcova, vasilca și buhaiul, iar vechea preocupare care făcea renumit Mizilul prin chimiluri și scoarțe s-a pierdut.
Fără îndoială, această enumerare sumară a realizărilor acelor ani poate constitui suportul a ceea ce înseamnă interes viu pentru cultură, sete de frumos și cunoaștere, vibrație a unui bogat și variat orizont spiritual.
Casa de Cultură a orașului Mizil este amplasată în fosta grădină a Mavrului, pe șoseaua M. Bravu, nr. 112, dispunând de un număr de 384 de locuri. Este dotată cu instalație de sonorizare, instalație de proiecție și orgă de lumini, scena fiind mochetată și având o deschidere de 10 m.p. și o adâncime de 8 m.p. cât și cortină mecanică.
De-a lungul timpului, în Casa de Cultură Mizil au funcționat cercuri și cursuri de dansuri populare, dansuri moderne, balet, pian, chitară, desen, teatru și improvizație
Biblioteca Orăşenească Mizil este o bibliotecă publică enciclopedică de stat, ce a luat fiinţă în anul 1948, prima inventariere având loc în 1950 pentru un număr de 2100 volume - cunoscându-se anterior o atestare documentară a funcţionării unei instituţii bibliotecare în oraşul Mizil sub denumirea de Biblioteca “Sf. Arhangheli”.
Biblioteca a fiinţat de-a lungul timpului în mai multe locaţii, în prezent funcţionând la Casa de Cultură a oraşului Mizil, din strada M. Bravu, nr. 112.
Biblioteca Orăşenească Mizil reprezintă rezultatul unor acumulări şi transformări succesive care au avut loc în decursul anilor, odată cu dezvoltarea oraşului Mizil.
Astfel, Biblioteca Mizil pune la dispoziţia utilizatorilor o colecţie de documente de aproximativ 33.000 de volume, din diferite domenii, iar ca utilizatori are un număr de aproximativ 900. Majoritatea utilizatorilor provin din rândul elevilor şi al studenţilor. Permisul de bibliotecă conferă utilizatorilor drept de împrumut.
Biblioteca Orăşenească Mizil dispune de un centru de calculatoare - Biblionet, unde publicul are acces liber la Internet timp de 1 oră/zi, sub supraveghere şi beneficiază de ajutor în căutarea de informaţii, salvarea sau copierea unor materiale, documente etc., deoarece s-a constatat că utilizatorii au nevoie de mai multă educaţie informaţională şi de mai mult ajutor calificat.
Programul Bibliotecii Mizil:
Luni – Joi: 08.00 – 16.30
Vineri: 08.00 – 13.30